Welke vastgoedtrends in 2021? Het eerste kwartaal van 2021 in cijfers

Zoals elk jaar heeft de Federatie van het Notariaat (Fednot) onlangs haar vastgoedbarometer gepubliceerd. Uit de cijfers van het eerste kwartaal van 2021 blijkt dat het aantal transacties in België nog steeds sterk in de lift zit. Ook de prijzen blijven stijgen, maar wel iets minder sterk dan vorig jaar.

Stijgende activiteit, ondanks Covid-19

In 2020 had de coronacrisis een grote impact op de vastgoedmarkt. Begin 2021 lijkt dat niet anders te zijn, volgens de eerste cijfers van de notarisbarometer. Als we het eerste kwartaal van 2021 en 2020 vergelijken (buiten de strikte lockdown en op basis van hetzelfde aantal werkdagen), zien we inderdaad dat de activiteit in België is toegenomen met +11,2%. In Wallonië (+8,9%) en Vlaanderen (+14,7%) is die stijging aanzienlijk, terwijl Brussel te kampen heeft met een daling van -6,2%. Volgens experts moeten we die 'sterke daling' echter relativeren. Uit de cijfers blijkt namelijk dat het begin van 2020 uitzonderlijk was. Als we kijken naar de periode tussen 2021 en 2019, zien we nog steeds een stijging. De Brusselse markt is dus verre van passé.

Vastgoedprijzen nog steeds in de lift

De prijsstijging van de afgelopen jaren zet zich door, hoewel minder sterk dan in 2020. Zo is de gemiddelde huizenprijs vandaag € 281.705, een stijging van +1,5% rekening houdend met de inflatie. Het gaat om een landelijk gemiddelde, want volgens experts is de prijsstijging sterker voor de gegeerde soorten vastgoed en locaties: „Op het terrein zien we duidelijk dat huizen voor zeer hoge prijzen worden verkocht. Momenteel is het aanbod vrij beperkt. Zodra een gegeerd type huis (met een interessante geografische ligging, in goede staat, met een grote tuin, enz.) op de markt komt, zijn er veel geïnteresseerden die snel een bod uitbrengen. Vaak ligt het bod ook boven de vraagprijs", zegt Renaud Grégoire, woordvoerder van notaire.be.

In alle Belgische provincies, behalve in Henegouwen (-1%), is de gemiddelde huizenprijs gestabiliseerd of gestegen. Met +2,6% kent Waals-Brabant de sterkste stijging. Daarmee is het zelfs de enige Waalse provincie die hoger scoort dan het nationale gemiddelde. Het staat maar liefst op de tweede plaats, na Brussel, in de ranglijst van de hoogste gemiddelde prijs in België.

Appartementen duurder in Brussel en Vlaanderen

In het eerste kwartaal van 2021 steeg ook de gemiddelde prijs van appartementen. In 2021 is het verschil tussen de gemiddelde prijs van een huis en van een appartement wat geslonken. In 2020 was dat nog € 33.000, terwijl het verschil in het eerste kwartaal van 2021 terugliep tot € 31.000. In Wallonië betaal je gemiddeld € 186.827 (-0,8%), tegenover € 255.173 in Vlaanderen en € 279.832 in Brussel. De afgelopen 5 jaar is de gemiddelde prijs van appartementen in Brussel het sterkst gestegen, namelijk met +16,4%. Vandaag geef je dus zo'n € 37.000 meer uit voor een appartement dan 5 jaar geleden, rekening houdend met de inflatie.

Op zoek naar het pand van uw dromen? Contacteer ons en profiteer van onze expertise. 
Artikel delen