4 tips om juist te investeren in vastgoed

Geld stoppen in vastgoed is een veilige investering! Maar we mogen alle panden niet over dezelfde kam scheren en ze brengen niet allemaal hetzelfde rendement op... Afhankelijk van economische omstandigheden kan de vastgoedmarkt ook van streek tot streek verschillen vertonen. Hieronder volgen 4 tips van experts.

1. Welk type woning is het meest rendabel vandaag de dag?

Vandaag zien we dat de klassieke opbrengstwoningen en -appartementen het beste rendement opleveren. Koten, serviceflats of rusthuizen die als eenheid verkocht worden en beheerd worden door een exploitant worden in het algemeen aan een lager rendementspercentage aangeboden aan individuele investeerders. Om het rendement van klassieke appartementen of huizen een boost te geven, is het ook een mogelijkheid om het pand, indien het er de mogelijkheid toe biedt, op een andere manier te verhuren: bemeubeld, voor korte duur, onder de vorm van “gezamenlijk huren”, etc.   

2. Hoe zit het met de Belgische huurmarkt?

Vandaag zit het vrij goed met de huurmarkt, en dat zou zo moeten blijven. Meer en meer jongeren blijven immers langer huren. Ofwel omdat de aankoop van een pand financieel onmogelijk is, ofwel omdat ze “flexibel” wensen te blijven en graag snel willen kunnen verhuizen. Daar moeten we ook het stijgende aantal bejaarden bijtellen, die hun woning verlaten voor een appartement in de stad, zonder per se opnieuw eigenaar te willen worden.

3. Welk rendement mag men zoal verwacht?

Voor de komende 5 jaar spreken de experts van een jaarlijks brutorendement van ongeveer 4% (+- 3% netto). In vergelijking met het percentage dat een spaarboekje of een obligatie opbrengt, zijn deze cijfers meer dan behoorlijk. Zonder een meerwaarde op termijn te vergeten, die volgens ons op zijn minst de inflatie zou moeten volgen. 

Denk eraan om, met het oog op uw rendement, te investeren in de renovatie van uw pand en om het dynamisch te beheren. Zo zult u uw huuropbrengsten maximaal veilig kunnen stellen of ze zelfs kunnen doen stijgen. 

Hieronder vindt u een tabel waarin het bruto-/nettorendement dat u mag verwachten in functie van het type pand samengevat wordt. 

Afbeelding verwijderd.

Indien u het beheer wenst uit te besteden, zullen de beheerskosten een rechtstreekse impact hebben op uw nettorendement.  Deze zullen normaal gezien in stijgende lijn gaan naarmate het te beheren pand complexer is, wat de kloof tussen het brutorendement en het nettorendement nog aanzienlijker zal uitdiepen.

4. Wat zijn de meest interessante steden? 

Dankzij de nabijheid van tal van diensten zoals scholen, winkels, ontspanningsruimten en openbare vervoersmiddelen, verwachten de experts dat de populatie in de grote steden zal stijgen. Wie demografische groei zegt, zegt meteen ook toename van de vraag en dus stijging van de prijzen. Indien u een investering op het oog hebt, is het dus interessant om de voorkeur te geven aan steden in ontwikkeling zoals Antwerpen, Brussel, Gent, Mechelen of zelfs Oostende. Om het beheer te vereenvoudigen, is het altijd beter om in een van deze steden, die het dichtst bij u gelegen is, een aankoop te doen.
 

Artikel delen