Een overzicht van de vastgoedprijzen: de cijfers van het 3e kwartaal van 2019

Het Belgische statistiekbureau heeft de cijfers gepubliceerd van het vastgoed in België voor het 3e kwartaal van 2019. De gelegenheid voor BuyerSide om de balans op te maken van de schommeling van de vastgoedprijzen en de duurste en minst dure gewesten, provincies en gemeenten van het land op te lijsten.

De gewesten

Net zoals in 2018 zien we voor 2019 duidelijke verschillen tussen de Belgische gewesten. Zo liggen de prijzen in Wallonië het laagst. Daarna volgt Vlaanderen en in Brussel liggen de prijzen ten slotte het hoogst. Voor een alleenstaande woning lag de prijs in het Waalse gewest bijvoorbeeld gemiddeld op € 250.000, in Vlaanderen op € 335.000 en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op € 825.000.

Stijgende prijzen

Of het nu om een open, gesloten of halfopen bebouwing gaat, dan wel een appartement, zo goed als alle types woningen zagen hun gemiddelde prijs vrij significant stijgen ten opzicht van dezelfde periode in 2018. In Het Waalse gewest zijn het alleenstaande woningen die het sterkst in prijs gestegen zijn tegenover 2018, meer bepaald met +6,4%. Daarna volgen de halfopen woningen en rijhuizen (+5,6%) en de appartementen (+4,9%). 

In het Vlaamse gewest zijn het daarentegen de appartementen die de sterkste stijging laten optekenen met +5,6%, gevolgd door alleenstaande woning (+4,7%) en halfopen woningen en rijhuizen (+2,6%).  

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent op zijn beurt een prijsstijging van +7,5% voor wat appartementen betreft en van +6,4% voor halfopen woningen of rijhuizen. Enkel voor alleenstaande woningen zakte de gemiddelde prijs, meer bepaald met -16,5%.

De provincies

Indien u zich wenst te vestigen in het Waalse gewest zijn er twee provincies die als goedkoopste worden beschouwd in functie van het type woning waar u op zoek naar bent. Zo is Henegouwen de meest interessante provincie voor wie op zoek is naar een gesloten of halfopen bebouwing of appartement. Voor een open bebouwing liggen de prijzen dan weer het laagst in de provincie Luxemburg. In het Vlaamse gewest vinden we de laagste prijzen in Limburg voor open bebouwingen en in West-Vlaanderen voor wie een appartement wil kopen.

De duurste provincies zijn Waals-Brabant en Vlaams-Brabant, die er met kop en schouders bovenuit steken in alle categorieën.

De gemeenten 

Op basis van alle types woningen (gesloten, halfopen of open) was Hastière doorheen het derde kwartaal van 2019 de goedkoopste gemeente van Wallonië met een gemiddelde prijs van € 57.750, wat in schil contrast staat met Lasne, waar men gemiddeld € 559.500 moet neertellen, gevolgd door Terhulpen, Waterloo en Rixensart.

In Vlaanderen is Heuvelland de goedkoopste gemeente met een gemiddelde prijs van € 150.000 tegenover € 725.000 in Sint-Martens-Latem, gevolgd door Kraainem, Knokke-Heist en Sint-Genesius-Rode.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest was Anderlecht de minst dure gemeente met een gemiddelde prijs van € 279.000. De gemeente Elsene was op haar beurt de duurste met een gemiddelde prijs van € 670.000, gevolgd door Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe.

Op zoek naar een expert om u te begeleiden bij uw vastgoedprojecten? Contacteer ons!  
Artikel delen