Hoe onderhandelen over een onroerend goed?

U wil onderhandelen over een goed waarvan u vindt dat de prijs aan de hoge kant ligt? Dankzij deze 10 tips zal u ongetwijfeld meer kans hebben op een geslaagde onderhandeling.

1. Informeer je over de marktprijs 

Voer verschillende schattingen uit op allerlei websites en ga op zoek naar gelijkaardige woningen die aan een scherpere prijs aangeboden worden zodat u cijfers kunt aanhalen als bewijs dat een pand overgewaardeerd is. 

2. U kunt meer onderhandelen indien het goed al meerdere maanden te koop aangeboden staat

Indien een woning al een tijdje te koop staat, betekent dit vaak dat de prijs hoger dan de marktprijs werd ingeschat. U kunt dus zonder problemen de prijsonderhandeling aanvatten. 

3. Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de energieprestatie van de woning

Indien de woning over een EPB-index F of G beschikt, wat vaak het geval is voor woning die in de jaren 1980 gebouwd zijn, is het misschien geen slecht idee om wat te onderhandelen. 

4. Wees op uw hoede voor ieder gebrek

Een appartement met weinig lichtinval of op de 5e verdieping zonder lift zal veel moeilijker te verkopen zijn. Vraag en aanbod worden vertaald in een lagere prijs voor dergelijke panden. Aarzel dus niet om deze nadelen aan te halen om de prijs te laten zakken. 

5. Let op de goede ligging van het goed

De waarde van een goed kan dalen of stijgen in functie van hoe het georiënteerd is (lichtinval) en het zicht (gericht op de tuin bijvoorbeeld).

6. Evalueer de kosten van de werken

Hou bij het opmaken van uw budget rekening met de uitgaven voor eventuele werken. In functie van de omvang ervan zult u een korting op de vraagprijs kunnen onderhandelen, voor zover hier reeds geen rekening mee gehouden wordt.

7. Let op eventuele geluidshinder

Denk eraan om de woning en de omgeving op verschillende momenten van de dag of nacht te bezoeken zodat u de mate van eventuele geluidshinder goed kunt inschatten. Dit kan ook een invloed hebben op de prijs. 

8. Ga na of het pand goed bereikbaar is

De nabijheid van openbaar vervoer, veel parkeerplaats, maar ook de afstand tot winkels zijn vaak factoren die en invloed hebben op de prijs. 

9. Let op de inkijk

Indien de overburen recht in uw living kunnen binnenkijken, kan dit een invloed hebben op uw leefcomfort en privacy. De grootte van de mede-eigendom waarin een appartement zich bevindt, zal eveneens een impact hebben op uw comfort, net als de kosten.

10. Raadpleeg het plan van de woning

Een slecht ontworpen appartement, een ruimteverlies of moeilijkheden om de leefruimten te optimaliseren, kunnen ook aanleiding geven tot onderhandelingen.

Artikel delen