5 essentiële punten voor wie in 2022 wil investeren in vastgoed

Vastgoedinvesteringen vereisen heel wat denkwerk en analyse. Bent u op zoek naar een winstgevende huurwoning? Dan moet u rekening houden met verschillende elementen, zoals de ligging, de oppervlakte, de prijs, de energieprestatie en de liquiditeit van het pand. Als uw vertrouwde vastgoedadviseur geeft BuyerSide u graag enkele tips voor een geslaagde aankoop.

Ligging van het pand

De ligging is het belangrijkste criterium waar u rekening mee moet houden. De locatie van een pand heeft namelijk een enorme invloed op de verhuurbaarheid. Stadscentra blijven zeer populair door de nabijheid van voorzieningen zoals het openbaar vervoer, winkels, scholen, gezondheidscentra, ... Veel huurders zoeken een woning op een strategische locatie. Daarom is het stadscentrum altijd zeer gegeerd. Maar naast voorzieningen is er nog iets van belang: groene ruimte. Sinds de coronacrisis hebben huurders andere selectiecriteria. De afstand tot hun werk is minder belangrijk dan vroeger, aangezien velen van thuis uit werken. Daardoor zijn panden aan de rand van grote steden een pak aantrekkelijker geworden.

Oppervlakte: kies voor een groter pand

De oppervlakte en de ligging van een pand zijn complementair. Zo heeft het meer zin om een studio in Elsene of het centrum van Brussel te kopen, waar veel studenten en expats wonen die een kleine ruimte zoeken voor een kortere periode, dan in Ukkel of Oudergem. Dat geldt ook voor de verhuur van gemeubileerde woningen, waar meer vraag naar is in het centrum dan elders.

Wilt u investeren in een pand waar de gemiddelde huurder langer zal blijven? Kies dan voor een appartement met meerdere slaapkamers. Sinds de coronacrisis is er meer vraag naar grotere panden met een kamer die eventueel dienst kan doen als bureau en een buitenruimte (terras, tuin).

Grotere appartementen met 3 tot 4 slaapkamers waren vroeger minder populair, maar zijn sinds de opkomst van cohousing meer in trek. 

Als u over de middelen beschikt, is een opbrengsteigendom met verschillende soorten woonunits natuurlijk ideaal. Zo beschikt u over verschillende types appartementen onder één dak en vermijdt u alle beslommeringen en kosten die bij mede-eigendom komen kijken.

Aankoopprijs en huurrendement

Koopt u een pand als investering? Dan is het belangrijk om op voorhand het rendement ervan te analyseren. Is de aankoopprijs te hoog in verhouding tot de huur die u ervoor kan vragen, dan zit u misschien met een oninteressante investering opgescheept.

Een nieuw pand is sowieso duurder dan een ouder pand, aangezien er 21% btw moet worden betaald bij de aankoop. Maar hoewel een oud pand minder kost dan een nieuw, is het belangrijk de kostprijs van eventuele renovatiewerken (die variëren afhankelijk van de staat van het pand) goed te analyseren. Voor u een opbrengsteigendom koopt, raden we u dan ook aan om naast de aankoopprijs ook de schrijfkosten, de kosten van de werken, diverse lasten en de huurprijs te berekenen.

Met deze formule berekent u het brutorendement van een opbrengsteigendom: huur x 12 (maanden) / aankoopprijs + schrijfkosten + werken.

Wilt u het nettorendement berekenen? Dan trekt u van de jaarlijkse huur de onroerende voorheffing, de verzekering en de kosten van wederverhuur af.

Energieprestatie van het gebouw (EPB)

Tegenwoordig letten veel huurders op de energieprestatie van een pand: hoe beter de energieprestatie, hoe lager de energiefactuur.

Hetzelfde geldt voor de andere kosten: hoe lager de kosten, hoe aantrekkelijker het pand is voor huurders. En voor de eigenaar is het een groot voordeel als de kosten voor mede-eigendom meevallen, aangezien uw rendement dan hoger is. Aangezien woningen tegen 2050 minstens een EPB-score C+ moeten hebben, koopt u beter een gebouw dat al goed geïsoleerd is. Is dat niet het geval, dan houdt u best rekening met een renovatiebudget zodat u in de toekomst aan die eisen kan voldoen.

Liquiditeit: investeer in een pand dat is afgestemd op de huidige huurmarkt

Dat betekent dat u best een pand koopt dat gegeerd is op de huidige vastgoedmarkt en beantwoordt aan de behoeften van een groot aantal potentiële huurders. Zoals eerder vermeld, zal u veel gemakkelijker huurders vinden voor een liquide pand. Zo vermijdt u leegstand en optimaliseert u uw rendement.

Kortom: bent u van plan om in 2022 in vastgoed te investeren? Kies dan een woning met een mooie leefruimte en buitenruimte, dichtbij alle voorzieningen en groene ruimten én met lage huurkosten.

Vastgoed dat openbaar te koop staat vliegt meestal razendsnel de deur uit. Contacteer ons en krijg toegang tot onze off-market panden!

Artikel delen