Aankoop van een prestigieus pand door de huurder

Een gezin wou de woning kopen die ze huurden. Het huis werd in 1973 gebouwd naar een ontwerp van architect Marc Corbiau en ligt in de prestigieuze Prins Van Oranjewijk in Ukkel. Het beslaat bijna 700 m² op een terrein van zo'n 15 are.

Vastgoedadviseur BuyerSide maakte een analyse en een schatting en leidde de onderhandelingen rond het prestigieuze pand voor deze Franse huurders die in België wonen.

Van huurder naar eigenaar: wat zijn de voor- en nadelen?

Wie het pand wil kopen dat hij huurt, heeft natuurlijk een streepje voor. Maar als het aankomt op onderhandelen, heeft hij ook een groot nadeel.

Als huurder weet je als geen ander in welke staat de woning verkeert en wat de voor- en nadelen zijn. Maar... het is ook een pak moeilijker om met de eigenaar te onderhandelen. Die weet namelijk dat je als huurder aan de woning bent gehecht, waardoor hij zich in een sterke positie voelt en dus ook geneigd is een hogere prijs te vragen.

Daarom is het verstandig een externe vastgoedadviseur onder de arm te nemen, als een objectieve en onpartijdige partner tijdens de onderhandelingen. Een externe onderhandelaar of 'middleman' zorgt in dat soort situaties vaak voor een optimaal resultaat.

BuyerSide begeleidt u naar een succesvolle transactie

Bij de analyse van het pand stelde BuyerSide vast dat er een niet-geneutraliseerde mazouttank in het pand stond. De oude mazoutketel was in het verleden vervangen door een nieuwe gasketel, maar de tank was nooit geleegd of geneutraliseerd. Daarnaast vonden we ook asbest in de isolatie rond de verwarmingsbuizen en er moest een aanzienlijk renovatiebudget worden voorzien om het pand op middellange termijn te moderniseren (nieuwe ramen, dakwerken, vloeren, ...).

We maakten een objectieve inschatting van alle elementen die de waarde van het pand beïnvloedden en konden zo de initiële vraagprijs met 20% verlagen tijdens de onderhandelingen. Met verschillende waarderingsmethoden kon BuyerSide aantonen dat de prijs die de huurders voorstelden, overeenkwam met de huidige marktwaarde van dit type villa. Zo'n pand moet namelijk niet enkel op esthetisch vlak worden gerenoveerd, maar ook - en vooral - op energievlak. Om de woning energiezuiniger te maken kan de originele dubbele muur op het plan gemakkelijk geïsoleerd worden door isolatiemateriaal in de spouw te spuiten.

Voor de authentieke verkoopakte verkreeg BuyerSide dat de verkoper de oude mazouttank zelf zou laten verwijderen. Zo kon de koper over een extra kelder beschikken die meteen bruikbaar was.

Nu hij eigenaar is geworden, voelt de vroegere huurder zich meer dan ooit thuis in zijn woning. Bovendien kan hij op beide oren slapen: hij weet dat hij niet te veel heeft betaald en dat hij een goede deal heeft gesloten, rekening houdend met een correcte inschatting van het budget voor toekomstige renovatiewerken.

Huurt u ook een pand dat u graag zou kopen? Wij helpen u met onze expertise in dit domein! Misschien is onze volgende referentie wel uw toekomstige aankoop!

Neem snel contact op met onze adviseurs!

Artikel delen