Een uiterst lage rentevoet? Geen reden om overhaast te werk te gaan!

2016 lijkt een nog aantrekkelijker jaar te worden dan 2015 als we het hebben over de rentevoet op hypothecaire leningen.  We moeten immers vaststellen dat de tendens in dalende lijn blijft gaan, en sommige banken bieden zelfs ongelooflijk lage rentes aan van om en bij de 1%... Hierdoor kunnen kandidaat-kopers leningen aangaan op kortere termijn. We weten echter dat wat een lening duur maakt, namelijk de duur ervan is. Ik hoor u al roepen: “Een niet te missen kans om erg interessante onroerende verrichtingen uit te voeren!” Zonder enige twijfel! Maar wel zonder hals over kop aan de slag te gaan…

Eerst en vooral dient gezegd te worden dat een aankoop niet per definitie een succes wordt omdat de rentevoeten historisch laag staan. De analyse van het goed (stedenbouwkundige regelmatigheid, nazicht van de vermelde oppervlakken, kwaliteit van de technische installaties, afwezigheid van gevaarlijke materialen zoals asbest of van huiszwam, etc.), en niet te vergeten de valorisatie van het goed, de onderhandeling en het aandachtig opstellen van het bod tot aankoop dienen uiteraard steeds uiterst nauwkeurig uitgevoerd te worden, met het risico de investeringen er nooit meer uit te kunnen halen, zelfs bij een lage rente!

Hier volgen nog enkele andere tips om volop de vruchten te kunnen plukken van dit buitenkansje:

  • Klop niet zomaar aan bij de bank die de laagste rentevoet aanbiedt: zoals bij elke andere kredietaanvraag kunt u zich beter informeren bij verschillende instellingen en het aanbod vergelijken alvorens een keuze te maken. 
  • Reken niet op uw gebruikelijke bankier om u een ongelooflijke rentevoet aan te bieden… Nogmaals, speel de concurrentie uit.
  • Wees op uw hoede! De meest interessante rentes blijken vaak de meest bindende te zijn. Achter een erg lage rentevoet kan echter een verplichting schuil gaan om bij die bank verschillende diensten aan te kopen. Deze diensten zijn vaak een dure grap op het einde van de rit: verzekeringen aangaan (schuldsaldoverzekering, brandverzekering, levensverzekering), uw salaris(sen) op een zichtrekening van de leningverstrekkende bank domiciliëren… 

Zodra uw lening optimaal in uw belang onderhandeld is, aarzel dan niet om een beroep te doen op Buyerside om uw onroerend goed in alle veiligheid te kopen!

Artikel delen