Investeren in vastgoed: waarom is het zo interessant?

Als expert in de aankoop van vastgoed krijgt BuyerSide regelmatig vragen van de pers. In oktober werd ons advies gevraagd over huurwoningen als investering: met welke bijzonderheden moet u rekening houden en wat zijn de voor- en nadelen?

Residentieel vastgoed om zich te wapenen tegen inflatie

Met de huidige inflatie blijven er weinig activa over die nog iets opbrengen. Gelukkig biedt vastgoed wel nog interessante kansen!

De residentiële sector is zeer gegeerd bij investeerders. Sinds kort begeven ook institutionele investeerders zich op deze markt, wat de concurrentie opdrijft voor aankopen in blok en de prijzen doet stijgen.

Graag meer weten over dit artikel?

 Lees het hier

Geen crisis voor klassiek residentieel vastgoed

Sinds de lockdown hebben huurders andere noden. Daardoor gaan ze op zoek naar andere woningen, die ruimer zijn en een terras of buitenruimte hebben.

Voor de meeste investeerders blijft de aankoop van een huurappartement een snel toegankelijk actief. Het brutorendement van een appartement ligt tussen de 3 en 4%.  Alles onder de 3% loont niet de moeite.

Wilt u investeren in residentieel vastgoed?

Verhuur van studentenkoten: bijna even interessant als een woning

Momenteel telt België zo'n half miljoen studenten, verspreid over de drie gewesten. Dat aantal zal naar verwachting met 30% stijgen tegen 2030, wat uiteraard ook de vraag naar studentenkoten zal opdrijven.

Het brutorendement van een kot wordt momenteel geraamd op 3,5 tot 5%, iets hoger dus dan bij klassieke woningen. Toch verkiezen specialisten nog altijd niet-studentenwoningen omdat die markt gediversifieerder is, de huurders minder snel verhuizen en de potentiële waardestijging groter is op de lange termijn.

Wilt u graag meer weten over huurwoningen als investering?

Lees dit artikel

Investeren in vastgoed: voor iedereen toegankelijk?

Wilt u een opbrengsteigendom kopen? Dan moet u zo'n 20% van de waarde van het pand zelf kunnen betalen, samen met alle kosten die zo'n aankoop met zich meebrengt. De Europese Centrale Bank (ECB) vraagt banken om niet meer dan 80% van het bedrag uit te lenen, exclusief kosten.

Kort samengevat: u moet een derde van de totale investering (aktekosten inbegrepen) zelf kunnen betalen. Dat zijn aanzienlijke bedragen die niet evident zijn voor een gezin dat reeds een hypotheek op zijn eigen huis moet afbetalen.

Wilt u graag meer weten over huurwoningen als investering?

Artikel delen