Stijging van de vastgoedprijzen: wat zijn de tendensen voor eind 2021?

De gezondheidscrisis en de verschillende lockdowns hebben tot een aanzienlijke stijging van de prijzen op de Belgische vastgoedmarkt geleid. Het inflatiepercentage blijft namelijk stijgen en volgens de notarisbarometer van 2021 breekt de verkoop van vastgoed alle records.

Zwakkere prijsstijging in het eerste kwartaal van 2021

De prijs van vastgoed blijft voortdurend stijgen in België maar iets minder snel, zo blijkt uit de cijfers van het eerste kwartaal van 2021. Rekening houdende met de inflatie steeg de gemiddelde prijs van een huis met 3,2% en die van een appartement met 2,8%.

Deze cijfers zijn voor alle duidelijkheid een nationaal gemiddelde: de prijzen variëren in functie van het type pand en de ligging ervan.

Bovendien is voornamelijk Vlaanderen getroffen, waar een stijging van 5,1% voor huizen en van 4,6% voor appartementen wordt vastgesteld.

Op weg naar een fikse stijging van de vastgoedprijzen in 2021.

Volgens de notarisbarometer zal de prijsstijging opnieuw hoger liggen vanaf het tweede kwartaal van 2021.

De bank ING maakte op haar beurt een schatting en spreekt van een algemene prijsstijging van 7% voor 2021. Een enorme stijging die te maken heeft met impuls vanaf het tweede kwartaal, die hoger ligt dan voorzien.

Hoe staan de Belgen tegenover de tendens van stijgende vastgoedprijzen?

Uit de studie die ING voerde blijkt dat 81% van de Belgen denkt dat vastgoed nog meer in prijs zal stijgen, wat ook de druk erop verklaart: er moet nu gekocht worden en wel snel, alvorens de prijzen nog meer stijgen.

De jongeren die in vastgoed willen investeren zien het pessimistisch in. De meerderheid van de ondervraagde Belgische bevolking denkt immers dat jongeren het moeilijk zullen hebben om eigenaar te worden van een pand in de komende 3 jaren. Meer bepaald door de stijging van de aankoopprijs, maar ook door de mogelijk om een hypothecaire lening te verkrijgen, iets wat steeds moeilijker wordt voor jongeren die nog geen of amper eigen middelen bezitten.

Aankoop van een huis in België: nieuwe belangrijke criteria

Na talloze dagen thuis opgesloten doorgebracht te moeten hebben vanwege de gezondheidscrisis besloten heel wat Belgen om van woning te veranderen. We stellen vast dat de Belg op zoek is naar een grotere, kwalitatievere en beter gelegen woning. Bovendien geeft 35% van de Belgische bevolking aan dat de buitenruimte een belangrijke criterium geworden is bij de aankoop van een huis of appartement. Andere factoren zijn ook bepalend bij de aankoop van vastgoed, zoals de nabijheid van scholen, parken, openbaar vervoer en winkels; een goede internetverbinding; een leuke buurt of simpelweg een plek waar het aangenaam wonen is.

Sommige eigenaars hebben op hun beurt besloten om hun huidige woning te behouden en over te gaan tot renovatiewerken. Het aantal renovaties zal hoog blijven de komende maanden aangezien 1 Belg op 5 erover nadenkt om zijn woning in de komende 12 maanden te renoveren.

Bent u op zoek naar uw toekomstig huis of een investeringsgoed?

Contacteer onze experts! Wij kunnen u helpen!

Artikel delen