Trends 2016: veel transacties, stabiele prijzen

De Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat heeft begin april haar meest recente kwartaalcijfers bekend gemaakt. Een opvallende tendens? Het jaar 2016 nam een vliegende start: de notarissen hebben namelijk een stijging van meer dan 9% vastgesteld ten opzichte van het laatste kwartaal van 2015 wat betreft  het aantal vastgoedtransacties in België.

Deze tendens tekent zich zowel in Wal¬lo¬nië (+ 7,1%) als in Vlaanderen (+ 9, 7%) af, maar nog meer in Brussel (+16,1%).  Dit zou voornamelijk te maken hebben met de aflossing van leningen of de financiering van de aankoop van een tweede goed.

Wat te denken van de prijzen?
Deze lijken niet te veranderen ondanks de ho¬ge ac¬ti¬viteit. Men stelt zelfs een licht dalende tendens vast. In de komende maanden zou de prijs van de woningen van het type 'sleutel op de deur' in lichte mate moeten stijgen, terwijl die van te renoveren woningen zou verminderen.
Hoe dan ook, de lage interestvoeten en deze relatief stabiele prijzen zijn zeer motiverend voor vastgoedinvesteerders.

En in Brussel?
De experts stellen vast dat de prijskloof erg uitgesproken blijft binnen de gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In Sint-Pieters-Woluwe koopt men bijvoorbeeld een klassiek appartement van 80 m² voor gemiddeld 386.100 euro, terwijl hetzelfde goed in Ganshoren meer dan dubbel zo goedkoop is (173.260 euro)...
De huuropbrengsten zijn nog steeds interessant in de hoofdstad, voornamelijk in de gemeenten Evere, Sint-Joost, Laken, Anderlecht, Ganshoren en Molenbeek, waar de investeerders een zeer hoog brutorendement krijgen.

Enkele andere trends
Gezien het interessante rendement, mag het niet verbazen dat er steeds meer kopers geïnteresseerd zijn in een goed met het oog op de verhuur ervan.
Andere vaststelling: kopers hechten steeds meer belang aan de buurt waar het goed dat ze kopen gelegen is.

Conclusie: indien u van plan bent om een aankoop te doen (van een huurwoning bijvoorbeeld), dan is het er een goed moment voor! Aarzel niet om de experts van Buyerside te contacteren om u te begeleiden bij uw aanpak.

Bron:
Lecho.be
Trends.levif.be

Artikel delen