U wil nagaan of de oppervlakten die in de aanbieding opgegeven worden juist zijn? Niet zo eenvoudig!

Tijdens de zoektocht naar uw droomwoning vindt u een interessante aanbieding waarop, onder andere, de totale oppervlakte van het goed vermeld staat. Opgelet! U moet weten dat de oppervlakten die door de verkoper of de vastgoedmakelaar opgegeven worden soms erg ver van de werkelijkheid kunnen liggen. In België is de meetmethode immers wat vaag.

Bij onze Franse buren bepaalt de "Carrez"-wet bijvoorbeeld dat binnenwanden niet inbegrepen zijn in de bruto-oppervlakte van een goed. De opgegeven oppervlakte stemt dus overeen met het totaal aantal "bewandelbare" m². Het aantal bewoonbare m² ligt in Frankrijk dus vaak lager dan de meegedeelde aantallen in België.

Bij ons is er geen wet van die aard! Men moet dus rekening houden met de gebruiken:

  • De bewoonbare bruto-oppervlakte komt overeen met het totaal aantal bebouwde m² die als bewoonbaar worden aanzien, met inbegrip van de wanden, gevelmuren en de helft van de gemene muren.
  • De m² onder het dak worden berekend met inachtneming van een vrije hoogte van 2,10 m. 

Opgelet: er is nog steeds een zekere verwarring!
De oppervlakte die door een energiecertificateur (EPB) gemeten wordt, kan verschillen naargelang de regio. De nodige vrije hoogtes zijn bijvoorbeeld 1,50 m in Vlaanderen, 2,10 m in Brussel en 2,20 m in Wallonië.

Hoe dan ook, maak er een gewoonte van om uw lasermeter mee te nemen indien u een goed bezoekt!

U twijfelt of u heeft de indruk dat u erin geluisd wordt? Contacteer Buyerside om het goed dat u interesseert te laten evalueren!

Artikel delen