Vastgoed doet het goed in België!

Hoewel iedereen geen al te goede cijfers voorspelde naar aanleiding van de coronacrisis, lijkt het erop dat de vastgoedsector het zeker niet slecht heeft gedaan in Vlaanderen en Wallonië tijdens de zomermaanden. Ongezien sinds 2007, hoewel de Federatie van het Notariaat meldt dat deze tendens niet wordt voortgezet in Brussel. Delen de professionals op het terrein deze mening?  Dat is nog niet zo zeker!

Cijfers tegenover realiteit in Brussel

Voor de Federatie van het Notariaat leidt het geen twijfel: de gezondheidscrisis en de lockdown hebben de vastgoedmarkt geen goed gedaan, des te meer in Brussel. Hoewel Wallonië en Vlaanderen een stijging van het aantal transacties van 8,5% in juni en 13% in augustus konden registreren, lijkt de hoofdstad achterop te hinken met 6% minder geregistreerde vastgoedtransacties ten opzichte van augustus 2019. Een daling die volgens de Federatie van het Notariaat te maken heeft met verschillende factoren die we moeilijk zomaar met elkaar kunnen afwegen. Deze achterstand en “verschuiving” van de activiteit naar Wallonië en Vlaanderen zou te wijten kunnen zijn aan een terugkeer naar de normale situatie, die in Brussel meer tijd in beslag zou nemen, alsook aan een lichte stadsvlucht ten gevolge van de lockdown.

Een positieve balans voor de professionals

Voor de professionals binnen de sector, die talrijk aanwezig zijn in de hoofdstad, moet de door de notarissen aangehaalde daling van de activiteit genuanceerd worden. Velen van hen zijn het er immers over eens dat enkel de panden in het hogere segment, met prijzen rond of boven 1 miljoen euro, een lichte terugval kennen. Investeerders blijven nog even geïnteresseerd in klassieke panden, zoals huizen, appartementen en opbrengsteigendommen. Tal van projectontwikkelaars en makelaars durven zelfs te stellen dat ze een betere zomer gehad hebben dan in 2019, met cijfers die soms zelfs ruimschoots hun verwachtingen overschreden hebben. Enige spelbreker: de moeite voor sommige investeerder om een hypothecaire lening te krijgen bij de banken.

Kan deze stijging van het aantal investeringen blijven duren?

Sommige experts zijn het erover eens dat vele spaarders, veeleer dan hun centen op een spaarrekening te zetten, die zo goed als niets opbrengt en aan inflatie onderworpen is, en tegelijk in het licht van investeringen in aandelen die gevoelig zijn voor een crisis, voortaan de voorkeur geven aan een investering in residentieel onroerend goed. Een tendens die nog zou kunnen worden verdergezet gezien de erg lage rentevoeten en de grotere besparingen die Belgen doen tijdens de coronacrisis. Hoewel de reële impact van de gezondheidscrisis zich langzaamaan zou moeten laten voelen, blijft het onwaarschijnlijk dat investeerders niet langer op zoek zouden zijn naar rendement. Alles wijst er dus op dat deze evolutie van de residentiële vastgoedprijzen zich nog verder zal zetten op korte termijn.

Op zoek naar professionals om uw vastgoedproject leven in te blazen? Contacteer ons! 
Artikel delen