De vastgoedresultaten voor het eerste semester van 2022 zijn bekend

De Federatie van het Notariaat (Fednot) heeft haar vastgoedbarometer uitgebracht. Die toont voor het eerste halfjaar van 2022 een daling van de immobiliënactiviteit in heel België.

Belgen kochten minder dan in 2021

Vergeleken met de vastgoedtransacties in België in de eerste helft van 2021, is er in 2022 een daling van 1,8%. De daling is het grootst in Wallonië met -2,5%, gevolgd door Vlaanderen (-1,5%) en Brussel (-0,3%).

"De daling is beperkt, maar we hebben dit al lang niet meer waargenomen in de drie regio's, met uitzondering van de 1e lockdown na maart 2020. Deze daling is niet onlogisch! De rentevoet stijgt en de energieprijzen rijzen de pan uit. Daarbij is er ook nog de onzekerheid over de ontwikkeling van onze economie in de komende maanden," vertelt Renaud Grégoire, woordvoerder van notaris.be.

Maar de prijzen van huizen en appartementen zijn overal gestegen

Alleen al in Brussel is de gemiddelde prijs van een huis met 4,9% gestegen ten opzichte van 2021. In Wallonië bedraagt de stijging 2,5% en in Vlaanderen 6,1%. Rekening houdend met de inflatie van 7,7% zijn de prijzen echter gedaald. Tenslotte werden appartementen op Belgisch grondgebied verkocht voor gemiddeld € 257.839. Dat is een prijsstijging van 2,4% ten opzichte van het jaargemiddelde van 2021.

De duurste woningen van Vlaanderen stonden in de eerste helft van het jaar in Vlaams-Brabant te koop, met een gemiddelde vraagprijs van €330.000 voor huizen in gesloten of halfopen bebouwing en €251.000 voor appartementen.

Waals-Brabant blijft de duurste Waalse provincie met een gemiddelde prijs van € 306.000 voor een gesloten of halfopen huis, wat een stijging van 2,3% is. Voor een appartement in die provincie betaalden kopers gemiddeld €240.000. Dat is een stijging van 3,7%.

Huizen in Brussel zijn de duurste van het land, met een gemiddelde vraagprijs van €495.000 voor een huis in gesloten bebouwing. Voor appartementen stegen de prijzen met 5,3% naar €249.000.

Jongere kopers

Notarissen stellen vast dat de gemiddelde leeftijd van kopers in België licht gedaald is. Terwijl die in 2021 op 43 jaar lag, is ze in de eerste helft van het jaar gedaald naar 39 jaar. Die daling is te verklaren door de aangekondigde renteverhogingen.

"De laatste maanden zijn jonge kopers actiever op de vastgoedmarkt, als gevolg van de aangekondigde renteverhogingen. En die trend zet zich voort," besluit Renaud Grégoire.

Op naar een tweede semester vol onzekerheden

Geopolitieke en economische onzekerheden, vastgoedbelastingen, energievoorschriften voor gebouwen, de prijs van energie en materialen, en rentevoeten wegen momenteel allemaal op de immobiliënmarkt. Het is in dit stadium moeilijk te zeggen welk effect die cocktail op de vastgoedmarkt zal hebben.

Het goede nieuws is dat de rente sinds half juni aan het dalen is door de vrees voor een verzwakkende economie en een dreigende recessie. Als die daling van de rente aanhoudt, zouden de banken hun rentevoeten moeten gaan verlagen en dat zou het vastgoed weer ten goede komen.
 

Bent u op zoek naar een eigendom?

contacteer ons

Artikel delen