Stel uzelf de juiste vragen voordat u een appartement koopt!

Een appartement kopen lijkt de meest betaalbare oplossing wanneer men beslist om voor de eerste keer in vastgoed te investeren. Of men het appartement nu koopt voor de kinderen, hetzij om er zich als jong koppel in te vestigen óf om het te verhuren voor een extra inkomen, het is belangrijk om bepaalde factoren goed te overwegen alvorens blindelings het hart te volgen.

Vaak wordt gedacht dat de grootte van het pand, de prijs en de locatie de enige drie selectiecriteria zijn. Toch zijn er een aantal andere factoren die men in overweging moet nemen. Vergeet niet dat als u een appartement koopt, u ook mede-eigenaar van het gebouw wordt. Vandaar is het belangrijk om u te informeren over de andere eigenaars, maar ook over de algemene staat van het gebouw. De elektrische installatie en de leidingen zijn twee belangrijke voorbeelden die uw aankoop zullen beïnvloeden.

Bestaat er een kapitaalreserve? Hoe worden de algemene kosten verdeeld? Is de syndicus een professionele firma of een mede-eigenaar? En is deze aangesloten bij het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars? Zijn er in de nabije toekomst investeringen gepland voor het gebouw?

Opgepast: als u tot aankoop overgaat, betekent het dat u volledig akkoord gaat met de statuten. Pluis dus alles tot in detail uit vooraleer u gaat tekenen. Er zijn professionals die u hierbij kunnen helpen. Zo analyseert BuyerSide voor u de juridische, geografische, financiële of contextuele omgeving van uw woning.

Artikel delen